Hurá, rostou!


Houbařská horečka mě postihuje hned zjara, jakmile doufám (bláhově), že bych mohla narazit na první májovky. Na přelomu května a června už nedočkavě podnikám dlouhé turistické túry, přičemž neuroticky odskakuju ze značených tras do mlází a křovin s nadějí na nějakou tu zapomenutou houbičku, která vyrostla jen pro mě. Nic. Červenec mi dává naději, vždyť znalci tvrdí, že houby začínají růst právě teď. Už druhou sobotu jsem strávila v lese - minulou v Brdech a dnes pro změnu v Klánovicích a přiznám se bez mučení, že patřím k lenošivým houbařům, kteří vyrážejí do lesa hezky po obědě kolem jedné hodiny se svačinou v baťohu a kávou v termosce. Už minulý týden jsem našla hrstku hub (klouzky a růžovky), bylo na rizoto a dneska jsem byla ještě úspěšnější: je nejen na rizoto, ale i na lasagne a na kulajdu. A co teprve v srpnu či září... nemůžu se dočkat až houby zavařím, usuším nebo zlikviduju jakýmkoliv jiným vhodným způsobem :)



Suchohřiby, růžovky, minihříbeček v popředí, který jsem našla v mraveništi a ukradla ho nepříčetným mravencům :) vpravo kotrč - v atlasu hub má tři vidličky a musím říct, že když jsem ho vařila, voněl jako maso


No není překrásná, muchomůrka růžová :)



Tenhle krasavec seděl se spoustou příbuzných hnedle u cesty...



A nemůže chybět recept na houbové lasagne:


300 g vaječných lasagní
100 g hub
2 stroužky česneku
hrst hladkolisté petržele
200 g mozzarelly
50 g parmezánu
50 g strouhanky
sůl a pepř
olivový olej
máslo
250 g bešamelové omáčky

V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a oříšek másla. Přidejte česnek a nechte ho zezlátnout, poté ho vyndejte. Přihoďte houby nakrájené na plátky, osmahněte je ze všech stran, osolte, opepřete a přidejte hrst nasekané petržele. Poté do houbové směsi vmíchejte předem připravenou bešamelovou omáčku a nechte krátce probublat. I když používám předvařené lasagne a na obalu se výslovně uvádí, že se nemusí vařit, já je stejně do horké vody na minutu ponořím. Poté je vyndám a rozložím na čistou utěrku. Větší pekáček vymažte máslem a vysypejte strouhankou, na dno nalijte sběračku houbové omáčky. Položte první vrstvu lasagní, zalijte houbovou omáčkou, poklaďte plátky mozzarelly a zasypejte strouhaným parmezánem. Tímto způsobem vrstvěte lasagne, omáčku, a mozzarellu, dokud všechny ingredience nespotřebujete. Závěrečnou vrstvu posypejte vydatně parmezánem a strouhankou a rozložte na ní plátky másla. Dejte zapéct na půl hodiny do předem vyhřáté trouby při teplotě 180 °C. Než budete lasagne podávat, nechte je půl hodinky ustát mimo troubu. Mozzarella se zatáhne a lasagne budou krásně kompaktní. Dobrou chuť :)

Komentáře

  1. A já zrovna včera četla článek, jak letos nerostou ;) (ale asi to bude jen tou jižní Moravou :)

    OdpovědětVymazat
  2. No jasně, že rostou! Už před dvěma týdny donesl strýček houby na bramboračku :-) Navíc poslední týden bylo přes den vedro a téměř každý den prší. Tak to by bylo, aby nebyly! :-))) Miluji sbírání hub. I když v mém případě je to spíš hledání - na mne by musely ty houby mávat :-)))
    No a Tvé lasagne? Jedna báseň!
    P.
    :-)

    OdpovědětVymazat
  3. A dokonce v Klánovicích? Jen aby se to moc nerozkřiklo :)
    To budu muset prověřit i "náš" les...aspoň na kulajdu kdyby byly!

    OdpovědětVymazat
  4. @Ája: legendární pan Smotlacha říkával, že rostou vždycky a všude, jen je člověk musí umět najít :) Ale u mě je to o náhodě :)

    OdpovědětVymazat
  5. @Papaja: Já miluju sbírání čehokoliv, asi se ve mně ozývá nějaký prehistorický pud sběračky plodů :) Jojo, tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným :) nicméně pro houby příhodným :)

    OdpovědětVymazat
  6. @vilemina: takže příští sobotu v Klánovicích :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Já věděla, proč jsem ty lasagně zapoměla na Chalupech, přece už za týden začíná dovolená, houby porostou a já tyhle houbové vystřihnu k obědu. Píšu si jen o parmezán sms sestře, kupuje ho na Smíchově u své práce a vždy má obavy z výřečného pana prodavače. Prý by od něj koupila i zlaté tele.

    OdpovědětVymazat
  8. och, mňam, tie lasagne vyzerajú neksutočne:) neviem sa dočkať, kedy aj my nazbierame nejaké tie huby hubovaté :) ďakujem za krásnu inšpiráciu!

    OdpovědětVymazat
  9. Houby miluje celá naše famiglia. Vypadá to moc hezky, a určitě do něčeho houbového taky půjdu. :-) Minulý týden jsem zkoušel Parmigianu dle Vaší bezva knížky, a bylo to mňam, mňam! Pár fotek s komentářem jsem hodil i na svůj blog (www.pepato.eu), tak můžete juknout. P.

    OdpovědětVymazat
  10. A zase prší! Radost mám jen proto, že hub bude zase o něco víc :-) U nás se to hemží liškami, těch jsem viděla v cizím košíku nejvíc :-) Já zatím tolik štěstí neměla, ale nevzdávám to.

    OdpovědětVymazat
  11. U nás panuje houbařský paradox - děti baví jezdit na houby, ale pak je nejedí! Takže je u nás každoročně smaženice na chuť a zbytek se suší. Pak mele a nenápadně strká dětem do jídla!

    OdpovědětVymazat
  12. Hurá pro srpnový Apetit, nemít odběr novinek na FB, tak se to snad nedozvím :-D!
    Těším se.

    OdpovědětVymazat
  13. Evi, dakujem za výborný recept na lasagne ( a keby len na ne :)) i za úzasnú knihu Ríkal si ti amo!
    http://archaa-slavka.blogspot.com/2011/09/bella-italia-rikal-si-ti-amo-evy.html?showComment=1315169994885#c4650677873717455164
    slavka

    OdpovědětVymazat
  14. Slávko, rádo se stalo - tenhle recept je tak strašně jednoduchý, že jsem vůbec pochybovala o tom,jestli ho mám na blog umístit. Ale v jednoduchosti je krása - a to je i základ italské kuchyně :) Děkuju ti moc za úžasný příspěvěk na tvém blogu - jsi fenomenální kuchařka - tvoje výtvory vypadají straaaašně italsky :)) Brava, brava, brava!

    OdpovědětVymazat
  15. Evi, vdaka, v italskej kuchyni nadalej pokracujem,pastu by som jedla najradsej kazdy den a poviem ti, vôbec nepriberám!! :-D Posielam pozdravy z Mníchova!paaa

    OdpovědětVymazat
  16. Slávko, myslím, že nezbývá než souhlasit se Sophií Lorenovou, která řekla: Za všechno, co na mě vidíte, vděčím špagetám. :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky