Recepty s kopřivami


U obyvatel jižních regionů Itálie, kteří žijí in campagna, na venkově, je podle nedávno zveřejněné studie italského Ministerstva zdravotnictví velmi nízký, až nulový výskyt rakoviny. Čím to je? Prý tím, že konzumují mnoho zelené stravy obsahující chlorofyl.


V románu Horalka, mém oblíbeném, popisuje Alberto Moravia, jak obyvatelé horských osad chodí v období jara sbírat pampelišky a kopřivy. Těm se chci dnes trochu věnovat. Protože když použijete k přípravě jídel mladé kopřivy, dostanete chuťově podobnou variaci špenátu.

RIZOTO S KOPŘIVAMI

pro 2 osoby


Suroviny:

200 g mladých kopřiv
60 g másla
1 šalotka
250 g rýže arborio nebo carnaroli
1 sklenka šampaňského (brut)
3 sběračky horkého zeleninového vývaru
hrst nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř

Postup:

  1. Do největšího hrnce jaký máte, dejte vařit 4 litry vody. Jakmile voda začne vřít, vhoďte do ní očištěné kopřivy. Nechte pět minut spařit a sceďte. 
  2. V pánvi s vysokým okrajem rozpusťte 30 g másla a zpěňte na něm nadrobno nasekanou šalotku. Přidejte rýži a řádně ji promíchejte s tukem, ať se každé jednotlivé zrnko obalí. 
  3. Teď je čas na spařené kopřivy, které dříve nasekejte na menší kousky. Směs zamíchejte, podlijte šampaňským a sběračkou vývaru. Míchejte, dokud rýže nenabyde na objemu, poté znovu podlijte. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. 
  4. Na závěr rizoto osolte, opepřete, zamíchejte do něj zbytek másla a nastrouhaný parmezán. 
  5. Výtvor něžné jarní chuti, navíc s jistými afrodiziakálními účinky, připraven.

OMELETA S KOPŘIVAMI

pro 2 osoby



Suroviny:

150 g mladých kopřiv (vyčištěných a spařených)
olivový olej
1 jarní cibulka
4 vejce od sousedových slepiček (nebo s kódem 0)
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř


Postup:

  1. Do pánvičky nalijte lžíci olivového oleje a zpěňte na něm polovinu cibulky nakrájené na tenká kolečka. Přidejte spařené kopřivy nasekané na kousky. 
  2. V míse rozšlehejte vejce s parmezánem, solí a pepřem. Polovinu směsi nalijte do pánve. 
  3. Směs nechte zatuhnout, poté pánev nakloňte směrem k sobě a nechte roztéct nezatuhlou tekutinu po kraji rozpálené pánve. 
  4. Omeletu přehněte na polovinu a překlopte na vyhřátý talíř. Stejným způsobem udělejte i druhou omeletu. 
  5. Chutná výborně s celozrnným chlebem nebo s vařenými brambory! A k tomu mladý hlávkový salát s ředkvičkami!

MOJE TIPY:

  • Vymyslete si nějaký důvod a vnuťte se na návštěvu k někomu, kdo vlastní zahradu (pakliže nemáte to štěstí, že jste majiteli zeleného království). Budete mít tak jistotu, že kopřivy jsou co nejčistší. V lese sbírejte kopřivy spíš na odlehlých místech, vyplatí se sejít z cesty a najít si svůj plácek.
  • Vybavte se zahradnickými rukavicemi a nasbírejte velmi mladé kopřivy s co nejtenčími stonky. Žahavý poklad dopravte domů v papírovém pytli a pořádně vyčistěte: do dřezu napusťte vodu, do ní vysypte pár lžic jedlé sody a kopřivy nechte hodinku máčet. Poté vodu dvakrát vyměňte a nakonec propláchněte pod proudem studené vody. 
  • Při manipulaci s kopřivami používejte gumové rukavice, i když jsou kopřivy mladé, dokážou pěkně štípat. 

Komentáře

  1. Přimlouvám se za tu zahradu, i když bydlím venku z města, netrofala bych si jen tak někde na nejistém natrhat čerstvé kopřivy, občůrané průvody pejsků.
    Moje maminka připravuje výborně kopřivy ala špenát, utloukla bych se po něm, i když je pravda, že je chuťově hodně výrazný a stačí ho troška. Rizoto, no vida!

    OdpovědětVymazat
  2. Než začala móda "golfových trávníků", bylo kopřiv i pampelišek dost. Současní majitelé zahrad a zahrádek mají čím dál dokonalejší sekačky, takže je problém najít i sedmikrásku :-( Před více, než dvaceti lety jsme si pořídili jednou na jaro pět malých housátek a právě pro ně se kopřivy náramně hodily. Moje babi sekala trávník srpem. A že kopřivy pálí? Rukavice na jejich sběr někdy pomohla více, někdy méně. Babi vždycky řekla: "Alespoň nebudeš mít revma" :-) Mimochodem: stejnou větu pronesla, když jsem spadla na kole do kopřiv celá :-)))
    Hned bych brala takový barevný a vysoký trávník! Pak bych se hned vrhla na kopřivové risotto i omeletku :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda, že kopřivy v podstatě vymizely z jídelníčku. Dřív byly běžné - jako špenát, do salátů, nádivek a pod. Patřily vlastně k prvním zdrojům cenných vitamínů po dlouhé zimě! Já už se začala hrabošit na naší pidizahrádce a i když jsem byla nucena jich dosti zlikvidovat, jeden vydatný trs jsem si nechala (dostatečně zabezpečený před naším chlupáčem, aby si je nepodepsal) a už se těším na jarní nádivku! Ovšem rizoto vypadá také velmi dobře!
    P.S. Musím jen podotknout, že letos kopřivy nějak pekelně pálí! Aspoň ty naše.

    OdpovědětVymazat
  4. To je pravda, že poživatelné kopřivy jsou pomalu vzácnost...asi je budeme muset pěstovat! Na zahrádce je pomalu nikdo netrpí, v přírodních rezervacích taky nerostou, tam je půda chudá - na tu nádivku je též obtížně sháním, ale to je horší o ten nutný časový souběh. V risottu bych si je dala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky