Tiramisu: láska na celý život



Když se mi poprvé na jazyku rozplynul krém jemný jako mořská pěna, která právě narazí na břeh, žasla jsem nad jeho lehkostí. Vzápětí moje chuťové pohárky atakovala natrpklá hořkost silného espressa doprovázená akordy sametového mandlovo-meruňkového aroma. Zamilovat se do něj bylo nevyhnutelné.

ZAMILOVANÉ TIRAMISU:

200 g cukrářských piškotů
2 čerstvá vejce
50 g moučkového cukru
200 g mascarpone
3 šálky silného hořkého espressa
Likér Amaretto
Kakao


Jedině savoiardi
Dlouhé cukrářské piškoty, v Itálii nazývané savoiardi, by měly být správně obalené vrstvičkou jemného krystalového cukru. Vypadají jako pocukrované jinovatkou a svádějí k tomu, že se do nich zakousnete dříve, než je spotřebujete. To by ale byla v případě tiramisu škoda. Ve spojení s kávou a mascarponovým krémem ztělesňují jeden z nejgeniálnějších vynálezů italské kuchyně, který by si rád do své kulinářské kroniky zapsal jeden z následujících severoitalských regionů: Piemonte, Lombardie, Veneto nebo Toskánsko.

Co praví legenda
Celosvětově se rozšířila legenda, že jakýsi italský velkovévoda, milovník ušlechtilých dezertů, potřeboval po náročném dni povzbuzení a od svého kuchaře si vyžádal lehký dezert, který mu dá energii a zvedne ho ze židle: tirami sú…znamená „zvedni mě“. Italové se ale smějí pod vousy a poťouchle naznačují, že šlo o zvednutí jisté konkrétní části mužského těla. Možná právě proto přezdívají svému národnímu dezertu „italská viagra.“ Jestli funguje? Vyzkoušejte sami! Celá příprava tiramisu může být velkou milostnou operou o několika dějstvích.

Začíná se krémem
Prvním krokem je příprava krému. Žloutky utřete s cukrem, z bílků vyšlehejte sníh. Do žloutkové směsi přidejte mascarpone a třete, dokud nevznikne krémová směs, na jejímž povrchu praskají bublinky. Zlehka přimíchejte sníh. Piškoty namáčejte do espressa, vyskládejte je do dortové formy (či jakékoliv jiné formy) a vytvořte přízemí tiramisového mrakodrapu. Pokapejte amarettem a naneste první silnou vrstvu krému. Tím nešetřete. Pokračujte v rytmu piškoty, krém, piškoty, krém – záleží jak širokou a dlouhou máte formu. Vrstvy piškotů nesmí být přilepené na sobě, prostor mezi nimi musí vyplňovat peřinka z krému. Já preferuju více krému a méně piškotů, aby tiramisu bylo nadýchané. Šup s ním na pár hodin do ledničky. Než ho budete servírovat, posypte ho kakaem. Na střeše tiramisu můžete vytvořit různé vzory, stačí si vystřihnout z papíru srdíčka nebo květiny, zkrátka cokoliv co zrovna vystihuje vaše momentální citové rozpoložení. Šablonu zlehka položte na povrch a poté poprašte kakaovou sprškou (či čokoládovými hoblinkami). Ideálním partnerem pro tiramisové orgie je dobře vychlazené muškátové víno.

Při přípravě pravého italského tiramisu je zakázáno:
1. nahrazovat mascarpone jogurtem, tvarohem, žervé, lučinou či pomazánkovým máslem
2. sáhnout po láhvi rumu místo po elegantní hranaté láhvi amaretta
3. připravovat kávu z instantní rozpustné směsi nejmenovaných světoznámých značek
4. použít na přípravu krému vtipně pojmenované pytlíkové směsi, do kterých stačí přidat vodu a zázrak je hotový

Pokud jinak nedáte, je dovoleno:

1. upéct místo kupovaných piškotů vlastní piškot nejlépe podle receptu vaší babičky
2. použít místo cukrářských piškotů klasické dětské piškoty
3. přidat do mascarponového krému trochu čerstvě ušlehané šlehačky, aby byl ještě nadýchanější
4. nahradit hořkosladké Amaretto s vůní čerstvě opražených mandlí a meruňkových jader kvalitními likéry s pomerančovým nádechem jako Grand Marniere nebo Cointreau
5. přidat mezi vrstvu piškotů a krému jahody, borůvky, či jiné sezónní ovoce


Komentáře

  1. Tiramisu vypadá skvěle ;-)
    Nejraději ho mám v klasické verzi s hustým kakaovým kožíškem, ale strouhané hořké čokoládě nebude co vytknout.

    P.S.
    Sine amore nihil ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. tak tak, to je ta nejzázračnější ingredience :) a klíč nejen k vaření...

    OdpovědětVymazat
  3. U nás byly doby, kdy jsme s manželem mlsali mé domácí tiramisu každý z jedné strany :-) Už jsme se namlsali, tiramisu jíme kultivovaně, ale stejně, nej nej nej recept je ten domácí (velmi podobný tvému) .... a o víkendu jdu do tiramisu !

    OdpovědětVymazat
  4. Prave som docitala knizku Rikal si mi ti amo, celkom pekne rozpravanie, milujem citat o talianskej kuchyni a bolo prijemne si precitat od nasinca ako to to naozaj funguje v tal. domacnostiach a ako si nazivaju obyvatelia Rima :)
    Myslim, ze este by som si kupila aj pokracovanie :) vzhladom na to, ze teraz by ma zaujimalo, ake to bolo zit tam dlhodobejsie :)
    Chvalim aj blog, len ma trochu mrzi, ze vela veci je tu z knizky, takze to uz mam raz nacitane :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky