Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 26. října 2013

Šípkobraní


        
Nemůžu odolat šípkům. Kudy chodím, tudy slyším jejich volání. A tak sbírám malé pichlavé klenoty a nosím je domů roztroušené po kapsách. Čaj je z nich výtečný a silný, když se šípky přes noc máčejí a na druhý den dvacet minut povaří. Stačí pomačkat plody kvedlačkou, aby se z nich uvolnilo to nejlepší, co ostražitě skrývají uvnitř. Kromě čaje jsem zatoužila uchovat jejich nádheru v šípkové zavařenině. Byl jasný den mírného podzimu prozářený slunečním svitem a já si při trhání šípků vybavovala, jak uprostřed zimy vylovím oranžový poklad ze spíže a vychutnám si šípkovou zavařeninu s uleželým kozím sýrem. Nebo z ní možná "napeču" šípkové cukroví.

Domácí šípková zavařenina

500 g šípků
200 g cukru (nebo až dvojnásobek, já sladím málo)
100 g zlatých rozinek, předem namočených
koření: badyán (zbožňuju jeho lékořicovou chuť), skořice, vanilkový lusk

Šípky operte a přes noc namočte. Nabobtnají a změknou.



Druhý den je zbavte stopek a okvětí. Do pekáče dejte očištěné šípky, cukr, rozinky (kvůli jejich vysokému obsahu sacharidů a pektinu) a koření. Podlijte čtyřmi šálky vody a dejte péct do trouby minimálně na hodinu. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby se šípky rovnoměrně pekly, případně podlévejte vodou - můžete použít i víno, skvělé je portské. Komu připadá pečení zdlouhavé, může směs uvařit.


Nechte vychladnout a propasírujte přes mlýnek na zeleninu, který zachytí všechna tvrdá zrníčka a nechá projít jen dužinu, která pečením pořádně zhoustla a nabrala na intenzivní chuti. Plňte do skleniček a uchovávejte v chladu (já nesterilizovala).



Zbyla mi spousta hodnotného odpadu, který jsem rozhodně nevyhodila. Celou procedurou jsem v podstatě vyrobila dokonale silnou tresť pro přípravu pečeného šípkového čaje. A ten si patřičně užívám. Je neuvěřitelně jemný a díky pečení a koření silně aromatický. Ta intenzivní barva je naprosto bio!






Proměny šípku. Napadají mě jen slova jako služba, láska, nezištná pomoc...











pátek 4. října 2013

Rozmary jejího veličenstva



Dýně na mě volají ze všech stran a v mojí kuchyni jsou častým hostem. Každé jejich přání je mi rozkazem. Udělej mě na sladko, říká jedna. Běžím k lednici a kontroluju zásobu másla. Hladké mouky a cukru mám naštěstí dost. A tak peču křehký koláč s pořádně silnou vrstvou dýňové nádivky. Když si přivyknete na její chuť, ulpí vám na jazyku a budete ji chtít znovu a znovu. Je to totiž ten druh hutné nádivky, do níž se musíte zakousnout. Nerozplyne se hned na jazyku jako čokoládová pěna, ale dostanete jedinečnou možnost vychutnat si podstatu dýně. Ráda bych se stala součástí slaného pokrmu, povídá za pár dní další ze sesterstva dýní. Nejdřív oranžovou krasavici upeču a pak ji použiju k přípravě polévky a slaného dýňového quiche. Asijská variace s kokosovým mlékem jí svědčí stejně jako kombinace s bazalkovým pestem a mascarpone. Dýně má překrásnou univerzální povahu. Není vybíravá a v každé společnosti dokáže zaujmout.

Křehký koláč s dýňovou nádivkou



Těsto podle Julie Child:

150 g hladké mouky (část mouky lze nahradit rozemletými mandlemi)
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce studené vody
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru
špetka soli Fleur de sel
2 lžíce moučkového cukru

Dýňová nádivka:
300 pečené a propasírované dýně Hokkaido (jak péct a pasírovat zde)
100 g změklého másla
1 vejce
100 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr
kůra z poloviny biocitronu
špetka skořice
špetka muškátového květu
50 g zlatých rozinek namočených v amarettu
pekanové ořechy a moučkový cukr na ozdobu

Na glazuru:
5 lžic pomerančové marmelády
5 lžic bílého vína

2 lžíce medu

Všechny přísady na těsto smíchejte v kuchyňském robotu. Mělo by být elastické a lesklé. Nechte hodinu odležet v lednici. Na nádivku smíchejte všechny ingredience kromě ořechů. Těsto rozválejte na tenký plát a vložte do kulaté koláčové formy. Propíchejte vidličkou a dejte předpéct do vyhřáté trouby. Po deseti minutách naneste na těsto dýňovou náplň a pečte 30 minut při teplotě 180 °C. Mezitím si připravte glazuru tím, že v rendlíku za stálého míchání prohřejete všechny uvedené ingredience. Upečený koláč ozdobte pekanovými ořechy a zalijte glazurou. Nechte vychladnout a před podáváním ozdobte moučkovým cukrem.

Quiche s pečenou dýní a pestem



Těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (samozřejmě můžete nahradit vodou)
špetka soli
špetička moučkového cukru (můžete vynechat)

Náplň:
200 g pečené a propasírované dýně
100 g mascarpone
50 g strouhaného parmezánu
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř podle chuti

Bazalkové pesto:
2 hrstky bazalky
4 stroužky česneku
1, 5 dl olivového oleje extra vergine
hrstka  piniových oříšků
hrstka nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř

Na dokončení:
sýr feta a dýňová semínka

Těsto:

Spojte mouku s máslem co nejrychleji - až se vám vytvoří drobenka, tu osolte, přidejte cukr a zalijte podle potřeby ledovou vodou a vývarem, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Vyválejte, přeneste do kulaté formy a propíchněte ho na několika místech vidličkou. Dejte do předem vyhřáté trouby zapéct na 10 minut, potom přidejte nádivku (smíchejte všechny uvedené ingredience). Pečte 20 minut při teplotě 180 °C. Poté přidejte ždibce pesta (mě osobně baví vytvářet jakési symetrické mandaly), dýňová semínka a sýr feta. Pečte dalších deset minut a ihned podávejte.
Pesto:
Tyčovým mixérem rozmělněte všechny uvedené přísady. Podle potřeby přidejte olivový olej, tak aby pesto nebylo příliš tuhé.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem


300 g pečené a propasírované dýně
1 šalotka
1 mrkev 
1 brambora
litr zeleninového vývaru
250 ml kokosového mléka + další na ozdobu
špetka muškátového květu
špetka šafránu
sůl a pepř
lžíce olivového oleje
lžíce másla
hladkolistá petržel na ozdobu

Na másle a oleji zpěňte šalotku. Přidejte propasírovanou dužinu z pečené dýně. Přihoďte bramboru a mrkev nakrájené na kostičky, osolte, opepřete. Ochuťte šafránem a muškátovým květem. Zajite zeleninovým vývarem a nechte 30 minut probublávat na velmi mírném ohni. Poté přidejte kokosové mléko a nechte provařit. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířích ozdobte hladkolistou petrželkou a kokosovým mlékem.