Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 27. července 2013

Proč jím v létě jalově


Babička se na mě nevydržela mlčky dívat. „Jak to můžeš jíst jen tak? Kdyby sis k tomu aspoň vzala kousek masa.“ Jenže pro mě bylo v dětství jídlo „jen tak“ opravdovou lahůdkou a při pojídání brambor s osmaženou cibulkou jsem se tvářila jako zpovykaný požírač ústřic. Schopnost vychutnávat si jednoduché kombinace mi zůstala dodnes. Když si mám vybrat mezi sofistikovaným jídlem à la plněným čímsi, obaleným v trojobalu, načež osmaženým, a bramborovými šiškami sypanými opraženou strouhankou, vítězí šišky. V létě se toužím cítit jako pampeliškové chmýří a poletovat prostorem, a tak vařím, co mě nezatíží. Také prahnu po sezonní zelenině a ovoci, v nichž je zachycena veškerá sluneční energie. Jednoduchými jídly vzdávám hold tradici a velebím sezonu. Tak prostý úkon jako nákup cuket na trhu, jejich čištění a proměna v pokrm jsou pro mě obřadem a způsobem jak poděkovat Matce přírodě za její trpělivost.

Cukety plněné rýží

8 pevných cuket
150 g rýže arborio nebo carnaroli
dužina z 8 cuket 
500 ml zeleninového vývaru
40 g nastrouhaného parmezánu
 
1 jarní cibulka 
1 sklenička suchého bílého vína
3 lžíce rajčat z plechovky
čerstvé nebo sušené oreganosůl a pepř
olivový olej
máslo

Cukety pečlivě omyjte a osušte. Odřízněte špičky a rozkrojte na dva díly, které podélně rozřízněte. Z každé cukety tak získáte čtyři „lodičky“, ze kterých lžičkou vydlabejte dužinu. Do hluboké pánve nalijte 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, nechte zesklovatět a poté přisypejte neopláchnutou rýži. Krátce osmažte, aby se všechna zrníčka rýže obalila olejem. Přidejte vydlabanou dužinu z cuket, rajčata z plechovky a podlijte bílým vínem. Nechte vsáknout a poté přilévejte podle potřeby vývar, dokud rýže nezměkne (přibližně 20 minut). Na závěr přimíchejte do rizota oříšek másla a strouhaný parmezán. Rýži ochutnejte, pokud potřebuje přisolit, osolte. Do lodiček naneste rizoto, zakápněte olivovým olejem a ozdobte snítkou oregána. Zapékejte v troubě 20 minut při teplotě 180 °C.

PS.: Kdo rád čaruje s cuketou, může vyzkoušet i cuketové lodičky plněné masovou směsí, špagety s cuketou a krevetami, dále špagety s cuketou v kari omáčce, cuketové plátky zapečené s houbovým ragú a bešamelem, nebo cuketové závitky s tuňákovou náplní.


Slávky na bílém víně

 


1 kg očištěných slávek
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 dl suchého bílého vína
(např. Pinot Grigio)
hrst nasekané hladkolisté petržele
čerstvě mletý pepř (můžete vynechat)
 
Mušle. Asi si říkáte, že zrovna ony nejsou moc tradiční. Ale pro mě ano, moře se mi přelilo do krve. Někoho slávky mohou svou tvrdou skořápkou odradit, přitom se připravují velmi jednoduše. Navíc jsou cenově dobře dostupné, kilo pořídíte například v Makru za 80 Kč. Základem úspěchu je pokrm nepřeplácat, aby vynikla chuť lahodného masa. Nejvíce času zabere čištění. Jak na to, se dočtete zde. Líbí se mi, jak neskutečně rychle se slávky na pánvi otevřou. Pak už zbývá jen servírovat do hlubokých talířů a srkat pomocí skořápek jemně navinulou šťávu.

Do hluboké pánve nalijte olivový olej, rozehřejte ho a přidejte česnek nakrájený na plátky. Lehce osmahněte, ale pozor, česnek nesmí zhnědnout. Přidejte důkladně očištěné slávky a podlijte bílým vínem. Nesolte, protože slávky žijí v mořské vodě, která si při jejich otevření dostane ven a pokrm přisolí. Poduste na mírném ohni, dokud se slávky neotevřou (5 - 6 minut). Mušle posypejte nasekanou petrželí, opepřete podle chuti a servírujte v hlubokém talíři.
 

Brambory nejdříve vařené, potom pečené



500 g brambor typu B vařených ve slupce
mořská hrubozrnná sůl
snítky čerstvého tymiánu
olivový olej

Brambory uvařte ve slupce, ale ne zcela doměkka. Nakrájejte je na poloviny či měsíčky a dejte na plech vytřený olejem. Pečicí papír nepoužívejte, protože by se neutvořila křupavá kůrčička. Brambory posypejte solí a tymiánem a nechte zprudka zapéct po dobu 15 minut. Skvěle chutnají jako příloha, ale zároveň je můžete povýšit na hlavní jídlo. Stačí když k nim připravíte obrovskou mísu salátu a třeba tvaroh rozmíchaný s jarní cibulkou.