Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 26. června 2013

Tiramisu s čajem matcha



Tak především. Miluju kávu a nikdy nepřestanu. Za kávovou náplň v dortu bych položila život, z kombinace čokolády a espressa se mi točí hlava slastí a hádejte, jaký dezert připravuju nejčastěji? Říká se mu tiramisu. Za druhé: miluju čaj. Už je to poměrně dlouhý příběh, píše se mnoho let. Vzpomínám, jak jsem na koleji nad konvičkou černého čaje bořila hlavu do skript a také ještě pořád uchovávám plechovku s růžičkami, která kdysi bývala plná silného indického čaje. Teď v ním mám třtinový cukr, ale po čaji voní stále. Čaj jsem tedy pila vždy, a to hodně. Až do nedávna jsem netušila, že čaj se dá i jíst. U kamarádky Olyi jsem při večerní slavnosti ochutnala bílou čokoládovou pěnu s matchou - byla fantastická. Naprosto vyvážená chuť lehoučkého dezertu mě uchvátila. Souhrou náhod teď opatruju ve spíži kilo nejjemnějšího japonského čaje matcha :) Milovali ho buddhističtí mniši a samurajové, používali ho jako léčivo. To mě vážně zajímá. Rostlinka se pěstuje ve stínu, lístky čajovníku neprochází fermentací, tudíž se konzumují syrové, a díky tomu obsahuje tento exkluzivní čaj velké množství L-theaninu. Aminokyseliny, která chutná sladce, uvolňuje mysl a celkově zklidňuje. Navíc má matcha pudrovou konzistenci, čímžto se skvěle prolíná se sypkými ingrediencemi jako mouka či cukr. A ta barva! Zelená už není výsadou listové zeleniny, a podotkla bych se vší úctou, že na širokém poli gastronomie dokazuje smaragdový pudr velké činy.

P.S.: Při konzumaci čaje matcha se zrychlí metabolismus o 30 - 40 % a představuje tím pádem účinného bojovníka při zápolení s nadváhou. Přidávám pár receptů na mé oblíbené dezerty, po kterých buď nepřiberete vůbec, anebo aspoň o trochu méně :)


Kokosovo-matchový pohár s jahodovým coulis
 


Pro 6 osob

plechovka kokosového mléka
2 lžičky matchy
lžička agaru
70 g moučkového cukru

Jahodový coulis
300 g očištěných jahod nakrájených na kousky

2 lžíce vody
2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce jahodové marmelády


Kokosové mléko zahřívejte těsně pod bod varu, vsypte cukr a nechte ho rozpustit. Za stálého míchání vložte do horké tekutiny agar a nechte 8 minut propojit. Přidejte matchu a našlehejte metličkou. Směs přelijte do skleniček či formiček a nechte přes noc chladit. Na jahodový coulis svařte vodu s cukrem, přidejte nakrájené jahody a marmeládu. Povařte tři minuty a nechte vychladnout, poté přimíchejte limetkovou šťávu. Rozmixujte tyčovým mixérem nebo pro jemnější konzistenci propasírujte přes sítko. Zdobte limetkou, nebo třeba jako já kvítky hluchavky nachové.


Matchamisu - tiramisu s matchou

Pro 8 osob

1 balení dlouhých cukrářských piškotů
2 čerstvá vejce
50 g moučkového cukru
200 g mascarpone
lžička japonského čaje matcha + další na zdobení
3 šálky silného espressa
2 lžičky likéru Amaretto

Žloutky utřete s cukrem do bílé pěny, z bílků vyšlehejte sníh. Do žloutkové směsi přidejte mascarpone a matchu. Třete, dokud nevznikne krémová směs, na jejímž povrchu praskají bublinky. Zlehka přimíchejte sníh. Piškoty namáčejte do espressa, vyskládejte je do dortové formy (či jakékoliv jiné formy) a vytvořte první patro. Pokapejte amarettem a naneste první silnou vrstvu krému. Střídejte piškoty a krém až do spotřebování zásob. Nechte odležet v lednici minimálně hodinu. Těsně před servírováním posypte porce čajem matcha


Euforizující matchenky

  
Na 4 plechy

250 g hladké mouky
150 g změklého másla
1 čerstvé vejce
80 g moučkového cukru + cukr na zdobení 
kůra z jednoho citronu
2 lžičky japonského čaje matcha 

Moukou prosejte na vál, ve středu udělejte důlek, do kterého nasypejte cukr, matchu, přidejte vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Zapracujte máslo, oběma rukama přihrnujte mouku a vše vypracujte v hladké těsto. Bochánek dejte odpočinout do chladu nejméně na hodinu. Můžete ho také uložit na mrazák, ale maximálně na deset minut. Na vále poprášeném moukou vyválejte placku silnou asi 3 mm, ze které vykrajujte skleničkou kulatá kolečka či jiné tvary. Ve vyhřáté troubě pečte sušenky asi 8-12 minut. Po upečení ihned přesuňte z plechů. Cukrujte a zdobte a zobejte. Matchenky jsou návykové :)

Když člověk jednou objeví matchu, nemůže se té sypké zelené hmoty nabažit, ale zkouší její možnosti dál a dál:
Matcha cukroví
Matcha granita
Matcha zmrzlina