Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

čtvrtek 14. března 2013

Divy s čekankou

Kdysi mi ve snaze přiblížit chuť čekanky osobám, které s ní ještě neměli tu čest, vylétlo z úst, že čekanka je něco jako nahořklé čínské zelí. Čekance se tímto omlouvám. Čekanka je delikátní, křehká, velejemná  a trpělivá zelenina, stále čekající na svou slávu. Má trochu podobný problém jako fenykl - v Česku se objevuje na talíři velmi zřídka, protože se moc neví, kam s ní, co s ní, jak na ni. Čekanka pročišťuje tělo, protože má vysoký obsah vlákniny a navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má také schopnost na sebe vázat nebezpečné těžké kovy a navíc obsahuje  řadu minerálů. Detoxikační pomocník v předjaří jaksepatří. A ano, mezi vlastnosti čekanky skutečně patří i to, že je nahořklá. Proto se uchovává a skladuje ve tmavé fólii, aby její listy při dopadu denního světla nezhořkly ještě více. Kdo miluje hořkou kávu, hořkou čokoládu, tomu čekanka vadit nebude. A kdo hořké nemá rád, asi si čekanku neoblíbí. I když existují způsoby, jak čekanku částečné hořkosti zbavit - například povařením v citronové vodě - nebo vyvážit sladkou chutí dalších surovin. Nasládlý salát podávaný na křehkém čekankovém listu chutná a vypadá báječně.

Čekankové bárky plněné fenyklovým salátem 
 (pro 2 osoby)

1 čekanka, omytá, osušená a rozebraná na jednotlivé listy
1 menší fenykl nasekaný najemno
1 pomeranč
1 jablko Granny Smith
1 čerstvá chilli paprička

Zálivka:

2 lžíce olivového oleje extra panenského
1 lžíce pomerančové šťávy
čerstvý mletý pepř
sůl


Čekanku opláchnětete, osušte utěrkou a rozeberte na jednotlivé listy. Připravte si salát, kterým naplníte lodičky. Pomeranč oloupejte, zbavte semen a bílých vláken. Rozdělte na měsíčky a nakrájejte je na menší dílky. Smíchejte s nakrájeným jablkem, fenyklem a nasekanou chilli papričkou. Vyšlehejte zálivku z olivového oleje, soli, pepře a pomerančové šťávy. Salát naaranžujte na listy čekanky a podávejte vychlazený.
Co se nejlépe hodí k bramborové kaši?

Čekankové puky ve slaninkovo-parmezánovém závoji
(pro 2 osoby)

3 čekanky, rozpůlené
12 plátků slaniny
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce strouhaného parmezánu



Čekanka obalená v křupavé slanině vylepšené nasládlým parmezánem je kandidátem na samostatný pokrm, klidně nedělní. Čekankové puky rozpulte, blanšírujte deset minut v horké vodě, nechte okapat a obalte ve slanině (já použila chutnou prorostlou slaninu z Marks & Spencer). Vložte do zapékací mísy, zakapejte olejem a posypejte strouhaným parmezánem. Zapékejte 20 minut při teplotě 190 °C a podávejte s čerstvým salátem. A bramborovou kaší, samozřejmě :))


Kdo přišel čekance na chuť, má zaděláno na slušnou závislost. Ale zdraví neškodnou :)