Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 19. ledna 2013

Tajemství Siamu



Zima. Za okny se prohánějí sněhové vločky a mráz kreslí na okno nečitelná poselství se zručností krasopisce. Na plotně se už mnohokrát vařila v obrovském hrnci cibulačka, boršč nebo bramboračka. A také toskánská ribollita. Čím jiným se ve dnech bílé nadvlády povzbudit než jídlem z jednoho hrnce, které rozehřeje všechny buňky v těle a obnoví jejich ztracenou sílu? Přesto, všechno se jednou omrzí, poručit srdci a vrtošivým chuťovým buňkám, se nedá. Těm nenasytným cestovatelkám, které oddaně milují jak mozzarelu, tak i mexické guacamole, tuniskou harrissu, cizrnový hoummous, brazilský pao de queijo z tapiokové mouky nebo umírají touhou po baklavě. Polévku, ano ano ano, ale přece jen - chtělo by to něco nového, nečekaného, našeptávají. Co třeba dopřát jim velejemnou nasládlost kokosového mléka propojenou s vývarem, nenápadnou a přesto výraznou červenou paprikou, křehoučkým kuřecím masem a posvátnou, nebojím se říct až klášterní, chutí koriandru? A tak nastal pravý čas pro thajskou kari polévku s rýžovými nudlemi a kuřecím masem Tom kha gai.

Pro 2 osoby

2 kuřecí prsní řízky, omyté, osušené
3 lžíce olivového nebo sezamového oleje  
3 lžičky zelené kari pasty
1 plechovka kokosového mléka
půl litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 g rýžových nudlí (typ vermicelli nebo ploché nudle)
3 nadrobno nasekané jarní cibulky
3 stroužky nadrobno nasekaného česneku
2 menší červené papriky nebo 1 velká
4 lžičky ústřicové omáčky
hrst čerstvého koriandru
šťáva z jednoho citronu nebo limetky 

Do pánve wok nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte jarní cibulku, česnek a kari pastu. Zlehka restujte po dobu 3 minut.


Zalijte horkým vývarem, nechte dojít k bodu varu, poté ztlumte a přidejte kokosové mléko a rýžové nudle. Promíchejte a na mírném ohni dvě minuty povařte.

 

Přihoďte papriku nakrájenou na proužky a tenké nudličky kuřecího masa. Povařte velmi krátce, masu stačí 1-2 minuty. Jen tak zůstane křehké a nezdřevnatí.



Ochuťte jemnější ústřicovou omáčkou.

 
Na závěr zakapejte citronovou nebo limetkovou šťávou a ozdobte čerstvým koriandrem. Servírujte v mističkách a jezte ideálně hůlkami. Nebo lžící :))