Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 21. ledna 2012

Grissini - vášeň italských králů





V každé lepší italské restauraci je dostanete na stůl současně s čerstvě upečeným chlebem. Dlouhé tyčinky patří ke každému jídlu, dají se přikusovat jako příloha anebo se do nich můžete jen tak zahryznout mezi jednotlivými chody. Italští králové prý rádi chroupali grissini v čestných lóžích v divadle. Rafinovanější variantu pak představují grissini obalené v plátku prosciutta, povyšují tak okamžitě na první chod. Grissini se zrodily v 17. století na severu Itálie v Turíně, tehdejší sardský a sicilský král Viktor Amadeus II., řečený Savojský lišák, nemohl strávit měkký chléb, a tak kvůli němu jeho lékař vynalezl tuto pochoutku. Těsto je totiž chlebové, skládá se z hladké mouky, vody, droždí, ale forma, do níž jsou tyčinky vytvarovány, zaručuje jejich chrumkavé vypečení. Bylo by nešťastné připodobňovat grissini k českým slaným tyčinkám, chutnají opravdu jinak. Zřejmě díky tvaru, nepřítomnosti kmínu a proto, že jsou vyráběny z hladké mouky. Není nad snazší, efektivnější a troufám si tvrdit, že i levnější slané domácí pohoštění, pojďme se do pustit do práce.

Základní těsto na grissini:

400 g hladké mouky20 g čerstvého droždí
200 ml vlažné vody (můžete nahradit vlažným mlékem, těsto bude vláčnější)

2 lžíce olivového oleje

sůl

lžička cukru do kvásku

mořská sůl na posypání tyčinek

Do vlažné vody rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžičku mouky. Kvásek nechte vzejít. Do mísy přesijte mouku, přidejte sůl, olivový olej a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout. Poté vyválejte bochánek a krájejte plátky, ty podélně rozkrojte.

Tvarujte dlouhé tyčinky, nebojte jde to snadno. Měly by být dlouhé minimálně 20 centimetrů! Tyčinky naneste na pečicí papír, jemně pokapaný olivovým olejem, osolte je na povrchu mořskou solí, nechte 30 minut kynout na teplém místě a poté dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte po dobu cca 30 minut, dokud povrch nezezlátne.


Tipy:
Když máte raději tyčinky měkčí, můžete přidat do těsta sýr, například fetu jako Slávka, nebo jako Italové mozzarellu. Také se často nahrazuje voda mlékem, můžete přihodit i nasekané olivy, kapary nebo ančovičky, což jsem udělala já, viz hlavní foto - dostanete tak obzvláště pikantní variantu! Můžete experimentovat i s moukou, grissini můžete uhňácat i z mouky žitné, chlebové, grahamové, podle libosti. A samozřejmě posypávejte podle fantazie - mákem, sezamovými semínky, a když jinak nedáte, pak i českým kmínem :)


sobota 7. ledna 2012

Tak zas za rok, Befano!

6. ledna je magické datum. Podle křesťanského kalendáře končí vánoční období. V zemích pravoslaví se však lidé teprve chystají na oslavu Vánoc, konkrétně na svátek Zjevení Páně. Obydlí se žehná svěcenou vodou a kadidlem a nade dveře si nechávají i bezvěrci napsat svěcenou křídou iniciály tří mudrců z Východu, kteří se podle legendy přišli poklonit do Betléma Ježíškovi. V Itálii je tento den zasvěcený Befaně - čarodějnicí s bradavicí na nose, nevzhledným šátkem na šedém vrabčím hnízdě a nezbytným koštětem v ruce. Stánky na tržištích a cukrárny jsou přeplněné pletenými punčochami a karamelkami zabalenými ve stříbrných, zlatých, duhových, smaragdových, nachových obalech, lesknou se jako zapomenuté pirátské poklady, které byly vylovené z hlubokého mořského dna, kde po staletí odpočívaly a čekaly, až je někdo vynese na světlo a odemkne zámek truhlice. Název Befana vznikl zkomolením řeckého slova Epifania (zjevení) a podle tradice probíhá podobně jako náš český Mikuláš, který však naděluje dobroty ze své nůše o měsíc dříve. Na rozdíl od Mikuláše a jeho pekelného a andělského doprovodu Befanu nikdo nikdy neviděl, svou přítomnost projevuje pouze tím, že zkonzumuje přichystané dobroty, většinou mandarinku a pohárek vína. Hodné děti dostanou v punčoše sladkosti, zlobivé se musí spokojit s uhlím, v tom se obě tradice shodují.
A protože letos vyšel 6. leden na postní pátek, bylo mým úkolem připravit netradiční bezmasý předkrm. Volba padla na kornoutky z palačinek plněné restovaným špenátem, cuketou a sýrem. Vše zalité bešamelem a zapečené v troubě.
Palačinky



hrníček mléka
hrníček vody
2 celá vejce
špetka soli
200 g prosáté hladké mouky
lžíce rozpuštěného másla
olej na smažení podle své chuti

V mléce rozkvedlejte vejce, přidejte vodu, osolte a přisypávejte mouku. Na závěr přidejte rozpuštěné máslo a těsto nechejte v lednici tři hodiny ustát, aby se uvolnil lepek a spojil s tekutinou. Na kvalitním jednodruhovém oleji smažte tenké palačinky.

Dušený špenát

200 g čerstvého špenátu
šalotka
2 stroužky česneku
půlka chilli papričky
sůl a pepř
olivový olej

Špenát namočte do vody, vodu 3x vyměňte a špenát osušte. Do nerez hrnce dejte vařit na dva palce vody, osolte ji, vhoďte do ní špenát a nechte minutu spařit. Sceďte. Rozehřejte olej, orestujte na něm česnek, potom ho vyjměte, do česnekového oleje vložte šalotku a chilli papričku, orestujte do zlatova a přidejte spařený špenát. Jemně poduste a na závěr podle chuti osolte a opepřete.

Restované cukety

2 mladé cukety
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl

Cukety omyjte, oloupejte, nakrájejte na kolečka, která posolte a nechte hodinu odstát. Opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Rozehřejte olej, orestujte na něm česnek, potom ho vyjměte, do česnekového oleje vložte kolečka cukety. Zprudka je opékejte ze všech stran tak, aby se na nich vytvořily zlatavé puchýřky.


Bešamel

100 g másla
100 g hladké mouky
0,5 litru polotučeného mléka
muškátový oříšek
sůl

V kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte sůl a muškátový oříšek a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte patnáct minut, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky.

Na zapečení:

200 g plátkového sýra
dvě lžíce strouhaného parmezánu
lžíce strouhanky



Palačinky rozpulte, na každý půlměsíc položte plátek tvrdého sýra (provolone, čedar, ementál), lžičku špenátu a pár koleček cukety. Zabalte jako kornoutek a vložte do zapékací mísy vymazané máslem a vysapané strouhankou. Postupujte, dokud vám vystačí směs a palačinky. Zalijte bešamelem, postrouhejte parmezánem, zasypejte zlehka strouhankou a poklaďte oříšky másla. Zapékejte 30 minut při teplotě 180 °C. Zapečené palačinky chutnají výborně s polentou nebo bramborovou kaší.