Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pátek 30. prosince 2011

Čokoládový poklad


Devatero druhů cukroví, vánočka, štrúdl... o tom jsem si mohla nechat v Itálii na Vánoce jen zdát. A věřte mi, že jsem takové gastrosny prožila a jaké! Dozlatava vypečená vánočka zasypaná sprškou mandlí, vanilkové rohlíčky v obležení lineckým a medvědími pracičkami, krabice vystlaná papírovými ubrousky odpočívající ve sněhové závěji na balkoně... V Římě bylo ale všechno jinak. Sladkou tečku vánočního gastronomického zážitku obstaral kupovaný panettone a jinak nic. Nic domácího. Zato hora čokoládiček a nejrůznějších bonbónů, která se vtěsnala do obrovské skleněné mísy. Zima je sezónou čokolády a všechny cukrárny - pasticcerie jako na povel zaplní regály tisícerými bonbóny zabalenými jako šperky.

Mezi moje nejoblíbenější patří:

CUNEESI - italské rumové pralinky z hořké čokolády, které nemají absolutně nic společného s českými pralinkami! Ty italské jsou hutné, opravdu hořké a plněné nikoli rumovou trestí, ale čokoládovou pěnou prosycenou silným rumovým aroma.


CIOCCOLATINI VENCHI - povinností každého renomovaného výrobce čokolády je vyrobit pro období svátků malé dezertní čokoládičkové kostičky, které nabízejí v jednom jediném soustu pořádnou dávku rozkoše. A to čokoládovna Venchi (založená v roce 1878) umí. Existuje obrovské množství variant: mléčná čokoláda plněná nugátem, hořká čokoláda s lískovooříškovým krémem, hořká čokoláda plněná ještě hořčejší čokoládovou pěnou...

TORRONCINI - v podstatě jde o elegantní variantu tureckého medu. Zapomeňte na ten pouťový, o který si zlámete zuby. Italové vymysleli měkkoučkou variantu - sněhovou pěnu promíchanou s pistáciovými oříškami sevřenou dvěma oplatkami. Kromě bílého torrone, existuje i torrone hnědý, čokoládový a je velmi podobný čokoládě s lískovými oříšky.

Suma sumárum: do Čech za cukrovím, do Itálie za čokoládou! :)

pondělí 19. prosince 2011

Jedno obyčejné jídlo týdně


Když se blíží Vánoce, vzpomenu si vždycky na svůj několikaměsíční pobyt ve francouzském klášteře v Pomeyrol. Zřejmě hledám únik z nadbytku, kterým jsem v těchto dnech obklopená ze všech stran. Bylo mi dvacet a hledala jsem... (ne že bych doteď něco našla, ale tenkrát vše bylo jaksi víc naléhavé). Kromě kontemplace jsem u řádových sester poprvé stanula u Velké Plotny. Přímo v kraji ratatouille, melounů a samozřejmě omamné levandule. Ale teď nebudu psát ani o provensálské kuchyni, ani o duchovním hledání, nýbrž o jednom zvyku, který dodnes dodržuji. A sice - jednou týdně uvařit to nejobyčejnější jídlo, ušetřenou částku střádat a posílat na účet charitativní organizace. Jednou týdně, většinou v pátek, jsme zkrátka obědvali ovesnou kaši. Nejdřív mi šlichtička nešla moc pod nos, ale nakonec jsem si ji zamilovala. Ono, když prostou ovesnou kaši rozředíte mlékem a osladíte medem, docílíte celkem luxusního pokrmu :) Porridge vařím tu a tam i dnes, každopádně se alespoň jednou týdně snažím o bezmasý den. Dokonce jsem schopná vytvořit jídlo, o kterém byste na první pohled možná neřekli, že je postní a velmi levné... Dodržuji totiž postupy charakteristické pro italskou kuchyni, jen zaměním mleté maso za sójový granulát.

Gnocchi s ragú ze sójového granulátu

200 g sójového granulátu

1 červená cibule
1 chilli paprička
1 mrkev
2 nožičky řapíkatého celeru
1 konzerva loupaných rajčat
2 dcl bílého vína
Zeleninový bujón
Půl litru zeleninového vývaru
Parmezán
Špetka muškátového oříšku
Sůl a pepř
Olivový olej


Sójový granulát zalijte horkou vodou a přidejte kostku zeleninového bujónu. Nechejte půl hodiny bobtnat. Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte nasekanou chilli papričku, celer, mrkev a nakonec sóju. Poctivě míchejte. Jakmile se začne sója zatahovat, směs osolte, opepřete a nezapomeňte na špetku muškátového oříšku. Podlijte vývarem a vínem, přidejte rajčata z plechovky a duste na mírném ohni po dobu minimálně jedné hodiny. Podle potřeby podlévejte vývarem. Ragú chutná výborně s čerstvými bramborovými gnocchi.

Bramborové gnocchi

500 g moučnatých brambor
150 g hladké mouky
1 vejce
Sůl

Gnocchi jsou vlastně malé bramborové knedlíčky. Vyrábějí se z brambor uvařených ve slupce, které se oloupají, propasírují přes lis na brambory (nebo nastrouhají na jemném struhadle) a ještě zatepla zpracují s moukou, vejcem a solí v těsto. Z něj se vyválí váleček o průměru dvou centimetrů, z něhož nakrájejí zhruba centimetrové špalíčky. Do nich se zatlačí palcem, aby se vytvořil důlek, který zachytí omáčku. Vaří se v osolené vodě stejně jako pasta. Když vyplavou na povrch (a to je hodně rychle, během tří minut), jsou hotové. Servírují se horké, až se z nich kouří, promíchané s ragú a posypané parmezánem.


Takže, lidé, jezte, ale nežerte! To, že máme co jíst každý den, není samozřejmost. Howgh, domluvila jsem :))

pondělí 5. prosince 2011

Kam za afrodiziaky? Do Hradce přece!




Vánoční atmosféra je všude kolem, pokusme se ji trochu odlehčit. Šílený adventní maratón vrcholí, takže stop, zhluboka se nadýchněte a věnujte si dárek. Což takhle absolvovat kurz vaření, který bude mít trvalejší pozitivní následky než kolikový záchvat po štědrovečerní večeři. Můžu vám slíbit, že vás naučím...

- jak čistit a připravit slávky, právě teď je jejich sezóna, a proto chutnají nejlépe!



- jak uvařit špagety "al dente", přiznávám, že mě trvalo tři roky, než jsem pronikla do tajů vaření pasty, ale vy to zvládnete dříve!


- jak přichystat typickou italskou vánoční hostinu na bázi ryb
- a také jak vařit s vášní a láskou, o které pak můžete napsat třeba knížku....

A budeme společně hodovat, povídat si o italském jídle a italských mužích, o tom jak poskládat menu podle zásad zdravé středomořské diety (mám pocit, že doposud nikdo nic lepšího nevynalezl) a hlavně - bude nám fajn!

Kdy a kde:

V lednu v kuchyňském studiu Vite Gusto v Hradci Králové, termín bude upřesněn, objednávat kurz můžete emailem na adrese: objednavky@vitegusto.cz


A co budeme vařit?


Menu č. 1. – dary země

První chod:

Spaghetti alla carbonara
Špagety po uhlířsku

(pro 2 osoby)


Špagety italské značky, například Barilla, De Cecco, Agnesi (100 g na osobu)
100 g pancetty (italské sušené slaniny) nakrájené na kostičky
Čerstvé vejce (1 na osobu, pokud je vejce větší, použijte jen žloutek)

Olivový olej

Nastrouhané sýry parmiggiano reggiano a pecorino romano, od každého stejný díl

Sůl a pepř


Pancettu nakrájejte na kostičky a osmahněte na olivovém oleji. Mezitím uvařte špagety al dente. V hrníčku rozšlehejte vejce s oběma nastrouhanými sýry, tak dlouho, až vytvoří jednolitou napěněnou hmotu, která má konzistenci těstíčka. Osolte a opepřete. Do velké mísy dejte na dno kostičky opečené pancetty, přikryjte je špagetami, zalijte rozšlehaným vejcem. Tak, a teď vám prozradím tajemství: mísu přikryjte potravinovou fólií a připevněte ji gumičkou kolem obvodu mísy. Mísou pořádně zatřepejte do všech stran, zleva doprava, shora dolů, několikrát s ní otočte. Výsledkem by měla být jemná žlutá omáčka lpící na jednotlivých špagetách. Správná carbonara je polosyrová, vajíčko nesmí působit jako usmažené, ale jako krém. Základní podmínkou pro úspěch tohoto receptu je najít správnou pancettu, která je ve velkých mezinárodních supermarketech dnes běžně k dostání. Nedoporučovala bych ji zaměňovat s klasickou českou slaninou, protože je uzená, na rozdíl od slaniny italské – ta je sušená. Pokud chcete nahrazovat, tak jedině anglickou bacon.

Druhý chod:

Saltimbocca alla romana
Telecí plátky na římský způsob

(pro 2 osoby)
4 plátky telecího masa
4 plátky prosciutta

4 lístky šalvěje

1 dl suchého bílého vína

Olivový olej

Máslo

Sůl a pepř


Plátky z telecí kýty jemně naklepejte. Na každý položte plátek prosciutta, na něj list šalvěje, vše propíchněte párátkem. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte olivový olej. Až směs zpění, vložte do ní telecí plátky. Dvě minutky opékejte a obraťte. Teprve teď je čas maso osolit, opepřit a podlít bílým vínem. Dvě minutky stačí a jemné masíčko vám skočí rovnou do pusy, jak napovídá jeho název: salt im bocca – skoč do pusy.

Menu č. 2 – dary moře

První chod:

Zuppa di cozze
Polévka ze slávek

(pro 2 osoby)


1 kg slávek
6 lžic krájených a loupaných rajčat z plechovky

2 stroužky česneku

Lžíce nasekané červené cibule nebo šalotky

Chilli paprička

Svazek petrželové natě

1 dl bílého vína

2 plátky ciabatty

Sůl

Čerstvě namletý pepř

Olivový olej


Do hluboké pánve nalijte olivový olej, rozehřejte ho a přidejte stroužky česneku. Ty nechte zezlátnout a poté je vyndejte. Přidejte cibuli a pálivou papričku, nechejte zesklovatět, poté přihoďte rajčata z plechovky, promíchejte. Přidejte důkladně vyprané mušle a podlijte bílým vínem. Mírně osolte, pozor, se solí opatrně, protože slávky žijí ve slané vodě, která si při jejich otevření dostane ven a pokrm přisolí. Poduste na mírném ohni, dokud se slávky neotevřou (5 - 6 minut). Mezitím opečte v toustovači, nebo opražte na suché pánvi, plátky ciabatty. Polévku servírujte v hlubokém talíři, posypejte petrželí, ozdobte chlebovým toastem a těsně před podáváním posypejte čerstvě namletým pepřem.

Druhý chod:

Orata al forno con le patate e olive nere
Pražma pečená na bramborách a olivách

(pro 2 osoby)


2 pražmy
10 menších nových brambor

Hrstka vypeckovaných černých oliv

2 snítky rozmarýnu

4 bobkové listy

Citron

Mořská sůl

Olivový olej

Suché bílé víno


Brambory omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na 3 mm silné plátky. Pražmy operte, vyčistěte vnitřek od zbytků krve a osušte papírovou utěrkou. Osolte ze všech stran, bříško vyplňte rozmarýnem, bobkovým listem a kolečky citronu. Na pekáč si připravte pečicí papír. Doprostřed položte ryby a okraje poklaďte plátky brambor a olivami pokrájenými na kolečka, osolte. Vše zakapejte podle libosti olivovým olejem, bílým vínem a dejte péct do trouby zahřáté na 180° C.

Přijeďte, přijďte, siete tutti benvenuti! Abych nezapomněla - součástí kurzu italského vaření je i minilekce italštiny :)