Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 13. listopadu 2011

Dýňová neděle


Pořádná dávka dýňové extáze, tak nějak lze nazvat průběh hodování dnešního nedělního dne. Dýně mě okouzluje ze zcela prostého důvodu - je použitelná na mnoho způsobů. Naslano, nasladko, jako hmota pro přípravu čerstvých těstovin, chleba nebo muffinů. Nesmím zapomenout pochválit i její nádhernou barvu, která mě nabíjí energií ne nepodobnou slunečním paprskům. Na dýni už v mojí kuchyni několikrát došlo, dochází a dojde. Nemůžu se jí nabažit. Dnes měla úkol hodný oranžové tykvičky: otevřít nedělní oběd a také ho uzavřít. Předehry se ujala dýňová polévka, chuťově jemná, dokonce tolik, že může posloužit jako předkrm k následujícím chodům ať už na bázi masa nebo ryb.

Dýňová polévka

(pro 4 osoby)


300 g pečené a propasírované dýně
1 červená cibule
2 brambory
litr zeleninového vývaru
špetka muškátového oříšku
špetka skořice
špetka šafránu
sůl a pepř
lžíce olivového oleje
lžíce másla
parmezán
hladkolistá petržel
sladká smetana

Na másle a oleji zpěňte červenou cibulku, nechte ji zesklovatět. Přidejte propasírovanou dužinu z pečené dýně. Přihoďte brambory nakrájené na kostičky, osolte, opepřete. Ochuťte skořicí, šafránem a muškátovým oříškem. Zajite zeleninovým vývarem a nechte hodinku probublávat na velmi mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířích posypejte parmezánem, ozdobte hladkolistou petrželkou a zakapejte sladkou smetanou. Vynikající s dýňovým chlebem :)

Dýňový koláč

125 g listového těsta
300 pečené a propasírované dýně
2 lžíce medu
100 g změklého másla
1 vejce
100 g třtinového cukru
kůra z poloviny biocitronu
špetka skořice
špetka muškátového oříšku
50 g rozinek namočených v rumu
50 g vlašských ořechů

Na glazuru:
5 lžic meruňkové marmelády
5 lžic vody
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce medu

Koláčovou formu vymazejte máslem a vysypejte strouhankou. V míse utřete vejce s cukrem, nastrouhejte do směsi kůru z citronu, přidejte máslo a nakonec dužinu z pečené a propasírované dýně. Rozválejte listové těsto, propíchejte ho vidličkou a dejte zapéct na deset minut do trouby. Posypejte oříšky a rozinkami, na ně naneste připravenou směs.

Pečte ve středně vyhřáté troubě po dobu 40 minut. V malém rendlíku si připravte glazuru. Smíchejte meruňkovou marmeládu, cukr, vodu a med a přiveďte k varu.


Stáhněte z ohně a naneste na upečený koláč. Koláč podávejte zasněžený moučkovým cukrem a ozdobený kopečkem čerstvé šlehačky.


A co bylo mezi polévkou a koláčem? Jehněčí kotlety pečené na rozmarýnu, podávané s květákovým suflé a gratinovanými brambory. O těchto společnících až někdy příště :))

Je libo něco slaného z dýně? Nakoukněte do mé kuchyně:
http://cuocadolce.blogspot.cz/2011/09/dyne.html