Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 25. května 2011

Pesto nepesto




Všude se to zelená, vegetace bují a bublá všemi tóny zelené od sytě borovicové až po nazlátlou listovou, a já od té doby, co jsem propadla brčálové "pomazánce" zvané pesto, zkouším neustále nové a nové variace na tuto klasickou italskou studenou omáčku a také tímto šílenstvím vzdávám tak trochu netradiční hold své nejoblíbenější barvě (i v šatníku :). Kdy jindy než v tomto období propadnout pestové horečce, netrvá ani týden, než máta nebo bazalka obrazí novými lístky, kterých se hned mohu zmocnit a pěkně je "zpestovat". Momentálně zběsile pestuju řeřichu, protože roste na balkóně jako ďas a navíc má nezaměnitelnou peprnou chuť.


V létě mám pesto vždy v záloze jakožto záchranu pro rychlé pohoštění, pestové bruschetty už nadobro vytlačily z mého uvítacího menu chlebíčky s klasickou česnekovou pomazánkou (majonéza, strouhaný tvrdý sýr, česnek) - ty si ale s chutí dopřávám, kdykoliv jsem někam na návštěvu pozvaná já :) Není rychlejšího oběda než uvařit špagety al dente a hezky je promíchat s pestem rozředěným dvěma lžícemi vody, ve které se vařily špagety. No a nesmím zapomenout na klasickou večeři slavnostnějšího rázu - bramborové gnocchi s pestem. Kdykoliv mám čas uhníst malé bramborové knedlíčky na italský způsob (brambory se zpracovávají horké, přimíchává se pouze hladká mouka, trocha parmezánu, vejce, špetka soli), pouštím se do nich, protože dokážou výborně zasytit a na talíři vypadají velmi efektně. A jak na řeřichové pesto?

ŘEŘICHOVÉ PESTO

2 hrstky řeřichy
4 stroužky česneku
1, 5 dl olivového oleje extra vergine
hrstka oloupaných mandlí nebo piniových oříšků
hrstka čerstvě nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř

U pesta to raději s česnekem nepřeháním, dávám jen takové množství, které nepřebije chuť bylinek. Protože jsem použila už trochu starší česnek, vypreparovala jsem "srdíčko" a pak jsem začala hmoždit. Nejdříve jsem rozmělnila mandle, přidala jsem česnek, řeřichu a postupně jsem přilévala olej. Když jsem dosáhla tekuté, ale přesto husté konzistence, začala jsem přisypávat nastrouhaný parmezán. Sýr hodně zahušťuje a proto jsem současně přilévala olivový olej, na závěr jsem přidala čerstvě namletý pepř a trochu soli - parmezán je sám o sobě slaný a tak není zapotřebí tolik solit.

A nakonec jsem pesto rozetřela na plátky ciabatty, nasucho orestované na pánvi. Pestový základ jsem osvěžila rajčatovou variací - cherry rajčátka jsem omyla, osušila, nakrájela na kostičky, promíchala s jarní cibulkou - kterou jsem předtím promnula v rukou. To je takový malý nevinný trik, který mi kdysi poradil jeden Turek - když cibulku promnete v ruce, ztratí štiplavost. Rajčata promíchaná s cibulkou jsem osolila, opepřila a zakapala olivovým olejem - vydatně. Výsledkem byly osvěžující letní chlebíčky, které v sobě na pohled i na chuť absorbovaly dary léta.

Pro všechny stoupence pestových choutek nabízím k vyzkoušení také cuketové a mátové pesto.

středa 18. května 2011

Jak jsem vařila na knižním veletrhu










Insomnie, dva litry černé kávy denně, uklidňující četba Rukověti bojovníka světla od Paola Coelha, rande na youtube se sexy kuchařkou Nigellou Lawson, to vše předcházelo sobotní prezentaci na knižním veletrhu Svět knihy. Která je konečně za mnou! Prezentace je ale ošklivé slovo pro činnost, kterou jsem provozovala, šlo totiž o vaření. A také o křtění, autogramiádu a především setkávání. Až ze Záhoří u Kardašovy Řečice přijela moje kmotřička Šárka Škachová, od západních hranic České republiky zase Dáša Derré s Alenou, ze středočeské Kamenice blogerka Toffo s půvabnou dceruškou. A nakonec se na křtu objevil i Ital! Edoardo Livolsi je zasnoubený s Češkou Pavlínou a oba prožívají česko-italskou lásku, podobnou v základech té z knihy ŘÍKAL JSI TI AMO. A jsme u jádra pudla, křtila se právě tato knížka, která je kromě milostného leitmotivu protkána také italskými recepty. A já jsem se rozhodla přiblížit knihu způsobem, díky němuž spatřila světlo světa. Kniha totiž vznikla jako důkaz milostného vzplanutí k italské kuchyni. Že není možné zamilovat se do špaget? Ale ano! Přísahám, že jakmile jsem vložila do úst první sousto špaget uvařených al dente, ze kterých poklidně odtékal olivový olej po mojí bradě, byla jsem chycena do milostné pasti, ohromena nezvykle lahodnou symfonií chutí, kterou vyvolal tak jednoduchý pokrm. V jednoduchosti je krása, tento okřídlený výrok pro mě nabyl významu, až když jsem se nechala svést italskou kuchyní. A já chtěla v sobotu také svádět, a tak jsem vymyslela lehce afrodiaziakální menu, v této verzi je upravené pro dvě osoby.

Antipasto (předkrm)
Bruschetta all pomodoro

(čti bruskéta al pomodóro)
TOPINKA S RAJČATOVÝM DIPEM


4 plátky den staré ciabatty (nebo francouzské bagety)
2 rajčata
Stroužek česneku
Lístky čerstvé bazalky
Olivový olej
Sůl
Parmezán

Chléb orestujte v toustovači nebo nasucho opečte na mřížce v troubě. Opečený chléb poškrábejte stroužkem česneku, aby se na něm zachytilo česnekové aroma. S česnekem to nepřehánějte, aby nezastínil chuť rajčat. Rajčata oloupejte v horké vodě, nakrájejte na kostičky a přemístěte do mísy. Osolte, ozdobte bazalkou, zakápněte olivovým olejem a rukama jemně promíchejte. Servírujte na opečených topinkách a posypejte strouhaným parmezánem. Pronto a mangiare!

Primo piatto (první chod)
Spaghetti aglio, olio, peperoncino
(čti spagéty áljo, óljo, peperončíno)
ŠPAGETY S ČESNEKEM, OLIVOVÝM OLEJEM A CHILLI PAPRIČKOU



200 g špaget (100 gr na osobu)
1 dl kvalitního olivového oleje extra vergine

4 stroužky česneku

2 pálivé papričky
100 g nastrouhaného sýra pecorino romano


Do široké pánve s vyšším okrajem nalijte olej a nechte ho rozpálit. Poté pánev stáhněte stranou a do rozpáleného oleje přidejte nasekaný česnek a pálivou papričku. Všechny ingredience protřeste, vraťe na půl minutky na plotýnku a nechte mírně zezlátnout. Česnek nesmí v žádném případě zhnědnout, získal by hořkou chuť. Do pánve přidejte slité špagety uvařené al dente a důkladně promíchejte. Každičká špageta se musí nacucat olejovou směsí. Přisypejte nastrouhaný sýr pecorino a ihned servírujte. Zbylou loužičku oleje neváhejte vycucat pomocí bílého chleba, který výborně nasákne veškeré tekuté zlato.


Spaghetti al sugo di salsiccia in bianco
(čti spagéty al sůgo di salsíča in bjánko)
ŠPAGETY S ITALSKOU KLOBÁSKOU NA SMETANĚ

200 g špaget (100 g na osobu)
1 dl kvalitního olivového oleje extra vergine
2 italské salsiccie
1 dl suchého bílého vína
3 lžíce smetany nebo plnotučného mléka
Strouhaný parmezán
Čerstvě mletý pepř

Základním předpokladem pro vydařenou přípravu totoho typu jemné kořeněné omáčky je sehnat pravou italskou salsicciu - klobásku z nahrubo mletého vepřového masa, které je natěsnané ve vepřovém střívku a konzerované sušením. Slovo salsiccia se skládá ze dvou základů: sale (sůl) + ciccia (tlusté špíčky, tučné maso) a jak sám název napovídá jde o pikantní, ne úplně libovou pochoutku, která je sama o sobě velmi chuťově výrazná. Já salsicciu koupila v italském obchůdku La Bottega Aromi a byla opravdu velmi čerstvá.
Do velké pánve nalijte olej, vymačkejte maso ze střívek a ze všech stran ho opečte na olivovém oleji. Podlijte bílým vínem, případně dvěma lžícemi slané vody, ve které se vaří špagety - pokud chcete omáčky víc. Stáhněte z ohně a zjemněte smetanou, opepřete, zahustěte nastrouhaným parmezánem, přidejte do pánve špagety a vše promíchejte. Nevěřili byste, jak lahodnou, mírně pikantní chuť dokážou salsiccie vytvořit!

Secondo piatto (hlavní chod)
Calamari all´aglio e profumo di limone

(čti kalamáry al áljo e profůmo di limóne)
KALAMÁRY NA ČESNEKU S VŮNÍ CITRONU





500 g neočištěných kalamárů pro 2 osoby
3 stroužky česneku
1 dl bílého vína
Olivový olej
Lžíce nasekané hladkolisté petrželky
Šťáva z půlky bio citronu

Kalamáry patřily jednoznačně k vrcholným okamžikům ukázkové lekce italského vaření. Těžko věřit, že slizké potvůrky lze přeměnit ve víceméně pohledné kroužky a chapadélka, která při dušení uvolní vynikající "mořskou" chuť. S čištěním kluzkých kalamárů mi pomohla ochotnice Blanka, která žije v chorvatské rybářské vesničce a pro svého přítele si přichystala překvapení: v Praze (!) se naučila čistit kalamáry! Čištění jí šlo bezvadně a já jí děkuju za milou pomoc.

Do pánve nalijte olej, až se rozehřeje, vhoďte do něj česnek, nechte ho zezlátnout, vyjměte všechny stroužky a poté přidejte kalamáry nakrájené na kousky. Podlijte vínem a duste dokud se víno nezačne vypařovat. Na závěr přidejte šťávu vymačkanou z půlky citronu a posypejte nasekanou petrželkou. Budete překvapeni barvou výsledné šťávy, kterou mají na svědomí kalamáry - je nafialovělá. I když očištěné kalamáry vypadají jako kdyby byla jejich tělesná schránka stvořená z perlového hedvábí, přece jen sem tam uvidíte nafialovělou nitku, která zdobí kalamáří kabátek jako výšivka. Rozhodující důkaz, že kalamáry mají ametystovou krev, dostanete právě při jejich tepelném zpracování.


Verdure (zelenina)
Asparagi al forno
(čti asparádži al forno)
ZAPEČENÝ CHŘEST


Svazek čerstvého chřestu
100 g parmezánu

2 lžíce strouhanky
(nejlépe domácí)
Olivový olej
Sůl

Pořádně opláchnětete jednotlivé stonky, aby nikde nezůstalo ani zrnko hlíny, ulomte zdřevnatělé konečky (cca 10 cm odspoda), oškrábejte tuhé vnější vláknité stěny, rozložte na pařáček špičkami vzhůru a vařte na páře podle stáří chřestu přibližně deset minut. Rozložte do zapékací mísy, osolte, zakapejte olivovým olejem, zasypejte strouhankou (kdo chce být rafinovaný může ji předtím opražit na trošce másla) a parmezánem. Zapékejte při teplotě 180 °C po dobu dvaceti minut. Strouhanka se s parmezánem spojí v krustu, která vytvoří zajímavý kontrast k jemnému chřestovému masíčku.


Děkuju Martinovi, Šárce, Dáše a Aleně za fantastické fotky! A všem estétům se omlouvám za tričko nasáklé olejovými skvrnami, hned zpočátku jsem utrpěla olejový úder a už se s tím nedalo nic dělat :)

neděle 8. května 2011

Kalamáry na knižním veletrhu



Ne, to není zlomysl blogerského šotka, ale pozvání na pražský knižní veletrh Svět knihy, kde se bude vařit s knihou, rozumějte s autory knih, kteří se zabývají něčím tak bohulibým jako je jídlo. Veletrh probíhá od čtvrtka 12. 5. do neděle 15. 5. a mezi záplavou knižních novinek budete moci ochutnat například francouzské sladkosti Ivety Fabešové, chlebové speciality Mileny Volfové anebo moje italské dobroty. A co budu vařit? Dlouho jsem o tom přemítala, bylo mi jasné, že nemohu opomenout svou oblíbenou pastu, na kterou pěju ódu kdykoliv k tomu mám příležitost. Zároveň jsem chtěla představit to, co mě na italské kuchyni okouzlilo na první pohled - průvod několika po sobě jdoucích chodů, které na sebe navzájem navazují a svými chutěmi se podporují. Uvařím tedy tři druhy těstovin, abych dokázala, že neexistuje rychlejší, vyváženější a zároveň chutnější jednoduché jídlo (snad špagety nepřevařím, to bych se hanbou propadla :) Poté přijdou na řadu exotické kalamáry, moje nejoblíbenější mořské potvory. Ukážu, jak se čistí, i když jsem už tento proces popsala zde, a potom je hodím na pánev a... začnu čarovat. Pozorovat tyhle podivné napůl chobotničky napůl sépie, jak se proměňují v chutné soté provoněné citronem, je zážitek i pro odpůrce mořských darů. Čištění kalamárů je filigránská práce vyžadující trpělivost vykonavatele, tak mi držte palce, ať mi neprasknou nervy.


Součástí kuchařské show bude i křest mojí knížky ŘÍKAL JSI TI AMO a křtu se ujme Gurmánka Šárka Škachová, první dáma českého foodwritingu. Bude mi obrovskou ctí mít po boku profesionálku jako je Šárka. Šárčin blog je psaný s obrovskou vášní a chutí, vůně se z něho linou přes monitory rovnou do nosánků a lákají do kuchyně, kde se vaří s láskou. Šárka Škachová je i autorkou velmi oblíbené a úspěšné knihy RANDE S GURMÁNKOU, kterou nejen napsala, ale všechny pokrmy i navařila a nafotila. Klobouk dolů před takovou všestranností!

Pokud se vám následující menu zamlouvá, přijďte ochutnat v sobotu 14. 5. v pravé poledne na pražské Výstaviště!!!


Antipasto (předkrm)
Bruschetta al pomodoro (opečený toust s rajčatovou salsou)

Primi piatti (první chod)

Spaghetti al sugo di pomodoro fresco e basilico (špagety s rajčátky a čerstvou bazalkou)
Spaghetti al sugo di salsiccia in bianco (špagety s italskou salsiccou na smetaně)
Spaghetti aglio, olio, peperoncino (špagety s olivovým olejem, česnekem a pálivou papričkou)

Secondo piatto (druhý chod)
Calamari all´aglio e profumo di limone (kalamáry na česneku a citronu)

Verdure (Zelenina)
Asparagi al forno (zapečený chřest)