Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 30. října 2010

Famózní "ájo ójo peperončíno"


Česnek, olivový olej a pálivá paprička, tři dostupné ingredience na třech stupních vítězů, tvoří základ pasty Aglio, olio, peperoncino, která se stala pečetí italské jednoduchosti. Těžko uvěřit, že zdánlivě triviální (doslova :) kombinace může vést k tak nečekané souhře chutí, která není dráždivě ostrá, jak by se předpokládalo, ale jemně lahodná. Jedinou a přitom základní podmínkou, že této pastě propadnete, musí být skutečnost, že milujete česnek.

pro 2 osoby:

200 gr špaget (100 gr na osobu)
1 dl kvalitního olivového oleje extra vergine
4 stroužky česneku
2 pálivé papričky
polévková lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele
100 gr nastrouhaného sýra pecorino romano



Existují dva základní způsoby přípravy tohoto lahodného pokrmu. Varianta číslo jedna se připravuje za studena. Připravte si "un trito", nadrobno nasekanou směs česneku, papriček a petržele, a přendejte ji do skleničky či hmoždíře. Zalijte olivovým olejem a důkladně promíchejte.



Uvařte špagety (či jinou dlouhou pastu - výborné jsou též linguine) al dente a ve velké míse promíchejte s připravenou směsí. Každičká špageta se musí nacucat směsí. Přisypejte nastrouhaný sýr pecorino, protřeste a ihned servírujte.



Druhá varianta se připravuje za tepla. Do široké pánve s vyšším okrajem nalijte olej a nechte ho rozpálit. Přidejte nasekaný česnek a pálivou papričku. Oheň stáhněte, a všechny ingredience protřeste a nechte mírně zezlátnout. Česnek nesmí v žádném případě zhnědnout, získal by hořkou chuť. Do pánve přidejte slité špagety uvařené al dente a důkladně promíchejte. Na závěr posypejte nasekanou zelenou petrželkou. Servírujte horké a na talíři vydatně posypejte nastrouhaným pecorinem. Pasta "aglio olio peperoncino" je jídlem chudých, nejzákladnější varianta se obejde bez sýra a přesto je vynikající. Hádejte, co je nejoblíbenějším vyprošťovákem po bujarém večírku v italských končinách? Právě tato pasta! Její obrovskou výhodou je i to, že je časově nenáročná, v podstatě zabere veškerá příprava jen deset minut - doba, která uplyne, než se uvaří špagety. Zaručuju, že kdo ji jednou ochutná, zamiluje se navždy :)

sobota 16. října 2010

Cuketové hody



Pro tentokrát si vypůjčím terminologii moderních operátorů a řeknu, že cukety jsou polyfunkční. Tak všestrannou zeleninu, schopnou tolika chuťových proměn a vynikající v jakékoliv úpravě, hned tak nenajdete. Tedy obrazně řečeno, protože cuketu najdete naopak velmi velmi snadno a navíc za příznivou cenu. Výhodou této tykvičky je její mdlá, nevýrazná chuť. Díky tomu se dá použít do zeleninových směsí, ale já ráda vyzývám cuketu k sólovému tanci. Protože obsahuje kolem devadesáti procent vody, nechávám ji před kuchyňskou úpravou vypotit v soli, stejně jako lilek. Nejvíce mi chutnají plátky cukety podélně nakrájené a ogrilované na sucho, které ještě horké promíchám se solí, pepřem, olivovým olejem, česnekem, nasekanou petrželovou natí, a nakonec zakápnu citronovou šťávou. Ale receptů na úpravu cukety je tolik, že by vystačily nikoli na kapitolu v kuchařce, ale rovnou na celou kuchařku.

Zapečené plněné cukety
(pro 4 osoby)



4 menší mladé cukety
100 g mletého hovězího
50 g mletého vepřového
1 cibule
2 vejce
2 lžíce krájených rajčat z plechovky
3 lžíce strouhaného parmazánu
3 lžíce strouhanky
stroužek česneku
muškátový oříšek
máslo
olivový olej
sůl a pepř


Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, přidejte lžičku soli. Omyté cukety vložte do vařící vody a nechte povařit přibližně pět minut - záleží na velikosti cuket. V žádném případě se nesmí rozvařit, je důležité aby zůstala zachována jejich tuhá konzistence. Uvařené cukety podélně rozkrojte, opatrně vydlabejte dužinu, abyste neporušili slupku. Nadrobno nakrájenou cibulku a stroužek česneku nechte zesklovatět na dvou lžících olivového oleje. Přidejte mleté maso (vegetariáni mohou maso vynechat), rajčata, dužinu z cukety, osolte podle chuti, opepřete a 15 minut poduste. Směs nechte vychladnout, přimíchejte vejce, postrouhejte muškátovým oříškem, zahustěte strouhankou a parmezánem (odložte si lžíci stranou na finální posypání). Plech vystelte pečicím papírem, položte na něj lodičky z cuket, naplňte je směsí, posypejte zbylým parmezánem, zakapejte olivovým olejem a dejte zapéct na třicet minut při 180°C.

Špagety s cuketou a krevetami
(pro 4 osoby)



100 g špaget na osobu
2 cukety
8 krevet
2 stroužky česneku
2 lžíce bílého vína
šafrán
1 dl smetany
olivový olej
sůl a pepř


Cukety omyjte, nakrájejte a la julienne (na dlouhé hranolky) a nechejte vypotit. Do kastrůlku dejte olivový olej, až se rozehřeje, přidejte česnek a nechte ho zezlátnout. Přidejte omyté krevety, podlijte bílým vínem a nechte vypařit, přidejte cukety. Duste deset minut. Mezitím rozmíchejte ve smetaně šafrán a touto směsí podlijte cukety s krevetami. Ve velkém hrnci uvařte špagety al dente. Až je scedíte, promíchejte je důkladně se směsí. Kombinace cukety s krevetami vám může připadat podivná, ale je naopak neobyčejně lahodná a jemná. Italové velmi rádi kombinují cuketu nejen s krevetami, ale také například se škebličkami nebo tuňákem (viz následující recept).

Cuketové závitky s tuňákovou náplní
(pro 4 osoby)



2 středně velké cukety
160 g tuňáka v oleji
lžička kaparů
2 ančovičky v oleji
1 jarní cibulka
3 lžíce strouhanky
1 vejce
3 lžíce parmezánu
olivový olej
máslo
sůl a pepř


Jednu cuketu nakrájejte na co nejtenčí podélné plátky. Druhou nasekejte na hranolky jako v předchozím receptu a nechejte vypotit. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ančovičky (opláchnuté ve vodě a osušené) a cuketu. Patnáct minut poduste. Opepřete, solit nemusíte, protože ančovičky jsou velmi slané. Nechte vychladnout. V míse (můžete použít i mixér) smíchejte tuňáka s vejcem, parmezánem, kapary a strouhankou, osolte a opepřete. Spojte s vychladlou cuketovou směsí. Na každý plátek lžičkou naneste směs, srolujte a postavte do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Závitky opřete o sebe, aby se nerozbalily. Každý závitek můžete také propíchnout párátkem, anebo vytvořte špízy - závitky propíchněte jehlou či špejlí. Vydatně zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě po dobu třiceti minut při 190°C. Vynikající teplý předkrm!!!

Kdo rád kouzlí s cuketou, může vyzkoušet i cuketové lasagne s houbovým ragú
špagety s cuketou v kari omáčce, cuketové pesto, nebo cuketové závitky s tuňákovou náplní, které dokonce zaujaly i časopis Apetit. Cuketa zkrátka nikdy neomrzí :))